top of page
  • Writer's pictureKader Sevinc

AB, Türkiye'den Sonra Gözünü Tunus'a Dikti, Yeni Göçmen Deposu Tunus mu?

AB, Türkiye'den sonra ekonomisi kötü durumda olan Tunus'u da finansman sağlayarak AB'nin göçmen deposu, taşeronu olmaya sürüklüyor.


Aşağıda yazacaklarımı, lütfen şu son yazım ile birlikte okuyunuz:



Hatırlarsanız birkaç gün evvel yazdığım yukarıdaki yazımda AB'nin yeni bir göç ve iltica sistemini kabul etmeye çok yaklaştığını ve bu sistemin insan hakları örgütlerince eleştirildiğini, AP'de yakında gündeme geleceğini belirtmiştim.


İşte bu sürece paralel olarak AB (üye ülke liderlerinin başını çektiği kanat) Tunus ve düzensiz göçün geçiş kaynağı ve rotasındaki ülkelerle, finansman karşılığı anlaşma yapma girişimleri sürüyor.


AB-Tunus göç önerisi, insan hakları endişelerini tamamen göz ardı etmektedir.


Tunus ile önerilen göç anlaşması, ülkenin ekonomik çöküşünü, AB için bir fırsata dönüştürme olarak görülmekte. Uluslararası insan hakları örgütleri göçmenlerin ve gelecekte geri dönecek olanların koşullarının kötüleşmesinden endişe etmekte ve sert eleştiriler getirmekte.


Avrupa göç reformu taslağından sadece birkaç gün sonra ortaya çıkan, AB'nin Tunus'a yönelik finansman önerisi, güya "ortaklık programı" Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen başkanlığında üst düzey bir AB heyetinin Tunus'a ziyareti ile Cumhurbaşkanı Kays Said'e sunuldu.


Adına "Ortaklık Programı" denen öneri Tunus'a ekonomik yardım sağlamak amacıyla 900 milyon Euro değerinde bir paketi içeriyor ve ayrıca acil bütçe yardımı ile sınır yönetimi ve kaçakçılıkla mücadele faaliyetleri için ek kaynaklar öneriyor.


Tunus'un ay sonundaki AB zirvesi öncesi kararını vermesi isteniyor.


Avrupa Birliği böylece bir taraftan birlik içindeki (AB topraklarına bir şekilde erişim sağlayanlara yönelik) göç ve iltica sistemini sıkılaştırıyor, reddedilenlerin 3. ülkelere gönderilmesini, AB içinde göçmen/sığınmacı transferini kolaylaştırıyor, diğer yandan ise finansman yoluyla ekonomisi kötü durumdaki Tunus gibi ülkelere AB topraklarına göçmen akımını durdururacak jandarmalığı yaptırıyor.

Türkiye'nin bu tabloda maalesef nereye düştüğünü söylemeye gerek yok, gayet açık.


Kader Sevinç


Brüksel

bottom of page