top of page
  • Writer's pictureKader Sevinc

Türkiye AB’nin inovasyon karnesinde neden sınıfta kaldı?


Avrupa Komisyonu’nun 2013 Yenilik Birliği Puan Tablosu’na göre Türkiye AB ortalamasından çok düşük olan “mütevazi ölçüde yenilikçi ülkeler” sınıfında yer alıyor.

Oysaki inovasyon (yenilikçilik) bugünün ve geleceğin gerçek oyun kurucularını belirleyen, genç işsizliğine çare olan bir boyut. Türkiye açısından ABD’ye göre inovasyon alanında çok geride olan AB ortalamasının çok gerisinde olmak alarm verici bir sinyal.

Rapora göre Almanya, Danimarka, İsveç ve Finlandiya Ar-Ge ve inovasyon notu AB ortalamasından yüksek olan inovatif ülkeler arasında. Bugün inovasyon karnemizin kötü olduğunu yazarken SE Times’tan Menekşe Toktay’ın haberi geldi. Sırbistan bilime ayırdığı bütçe payının %22 artmasıyla AB üye devletleri ve bölgeye kıyasla bilim ve teknoloji alanında en fazla yatırım yapan ülke konumuna gelmiş.

Türkiye’nin ise 2002-2012 arasında inovasyona ayırdığı paydaki artış ve 2023’te dünyanın 10 en yenilikçi ülkesi içinde olma hedefi ile uyuşmuyor.

Okuduğum haberde teknoloji ve yenilik programlarını yöneten bir kamu-özel ortaklığı olan Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın genel sekreteri Mete Çakmakçı, devlet destek programlarının miktarı ve kapsamı 2004 yılından veri artıyor olsa da, ülkenin performansının hiç de yeterli olmadığını söylemiş.

“Türkiye [araştırma-geliştirme] konusunda sürdürülebilir bir küresel rekabet gücü elde etmek istiyorsa, ilgili yenilik faaliyetlerinin kapsam ve hacmini artırmalı ve Türkiye’nin eksikliklerini biri olmaya devam eden lisans ve patent geliri sayısını yükseltmelidir.” demiş. Çok haklı.

Bilim, teknoloji, inovasyon alanında Türkiye’deki eksikler ve çözüm yolları ile ilgili görüşleri Turkey & the World 2012 raporumuzda bulabilirsiniz.

Raporu şuradan indirebilirsiniz: http://kadersevinc.com/ius-2013_en

0 views

Comments


bottom of page